vegán vajkaramella
Édesség Gluténmentes Receptek Szójamentes

Őrület a városban: Vegán tejkaramella

vegan tejkaramella(vegán, gluténmentes)

A szaloncukor-készítő workshop legsikeresebb eleme a tejkaramella volt, ami osztatlan sikert aratott a résztvevők körében. Teljesen rákattantak, ami nem is csoda, erősen addiktív édesség! Természetesen kisebb adagot is készíthetünk belőle, az alábbi recept 10 főre íródott.

Hozzávalók (kb. 2 kg-hoz)
1,5 kg kókuszcukor
0,8 kg kókuszolaj
0,5 liter kókusztejszín
1 bögre darabolt mandula
kb. 1 kávéskanál himalájasó
kb. 4 tábla étcsokoládé (kihagyható)

Egy kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsi legyen kéznél!
Öntsük a cukrot, a kókuszolajat, a sót és a kókusztejszínt egy nagy lábasba. Ha szeretnénk, tehetünk hozzá vaníliaőrleményt, fahéjat vagy gyömbért is. Közepes lángon forraljuk fel, vigyázzunk, nehogy odaégjen! Kb. 20-30 perc alatt éri el a 250 fokot. Ez után öntsük a masszát az előkészített tepsibe, szórjuk meg a mandulával és hagyjuk megszilárdulni! Ez több órát is igénybe vesz. Ha kész, vágjuk kockákra, és ha csokisan szeretnénk, mártsuk bele a gőz felett megolvasztott csokiba, majd helyezzük őket sütőpapírra.